01.07.2012

Flori de sanziene si Dragaica Buzaului

Flori delicate, cu aroma puternica de miere, sanzienele sau dragaicutele au locul lor aparte in calendarul popular. Pe 24 iunie, romanii vin la sarbatoarea Soarelui si a dragostei impletind cununi, ca mai apoi, la asfintit, sa se intalneasca cu nevazutul si nestiutul. Focuri inalte se aprind pe dealuri, incepe scalda tinerilor in rauri iar coronitele se arunca pe acoperisul caselor si se asteapta semnele: daca se agata de horn, e semn ca se apropie cununia. Fetele pun sanziene sub perna, pentru a-si visa ursitul, iar batranii se incing cu flori pentru a le lua durerea.
Flori de Sanziene pe poienile de la Chiojdu, inspre Catiasu

Noaptea de Sanziene este cu adevarat magica. Dragaica sau Sanziana, numita in diferite zone etnografice Dardaica, Imparateasa, Stapana Surorilor, Regina Holdelor, Mireasa, ar umbla pe Pamant sau ar pluti prin aer si s-ar desfata, cantand si dansand, impreuna cu alaiul sau. Sanzienele, fete frumoase, vesele si blande incing hora prin poieni si pe campuri. Multi au fost cei care le-au vazut si inca mai sunt oameni care povestesc cum in fata lor creaturi ireale au inceput sa danseze, iar locul a ramas apoi parjolit in forma de cerc. Nimeni nu trebuie sa scoata o vorba atunci cand Sanzienele danseaza, pentru ca glasul le va fi luat... Tot in aceasta noapte batranele culeg ierburile de leac ce doar acum capata puteri miraculoase.


Exploratorului de traditii ii punem la dispozitie si punerea in scena a Jocului Dragaicii: http://www.youtube.com/watch?v=TnB0KZCsoos

Tot ceea ce a vazut cu ochii mintii sau pe viu, romanul a transpus si in obiceiurile populare astfel ca la 24 iunie se joaca Dragaica, obicei prima data mentionat de Dimitrie Cantemir, in Descriptio Moldavie: "...Caci in vreamea anului cand incep sa se coaca semanaturile, toate fetele taranilor aleg pe cea mai frumoasa dintre ele si-i dau numele Dragaica. O petrec pe ogoare cu mare alai, o gatesc cu cununi de spice si cu multe basmale colorate si-i pun pe maini cheile de la jitnita. Dragaica, impodobita in acest chip se intoarce spre casa, cu mainile intinse si cu basmalele fluturand in vant, de parca ar zbura- si cutreiera toate satele cantand si jucand laolalta cu suratele ei...Fata care a intruchipat Dragaica nu se poate marita decat abia dupa trei ani".

 
 Peste tot in tara incep acum targurile de sanziene, iar la Buzau, din timpuri vechi, se tine Dragaica.
Targ la BuzauAmedeo Preziosi