08.04.2012

Drumul Cramelor, sau cum sa cunosti Buzaul mergand din crama in crama

Drumul Cramelor este un produs turistic lansat de ANTREC Buzau in 2008, prin care turistii care viziteaza judetul au posibilitatea de a degusta vinurile buzoiene si de a se initia in tainele degustarii si aprecierii unui vin de calitate.


Turistii pot face degustari la Statiunea de cercetari Pietroasa, crama LaCerta ( Fintesti-Naeni), Domeniile Sahateni, Domeniile Franco-Romane (Sahateni) sau Pensiunea La Butoaie ( Pietroasele).

Tarife:
1. Statiunea de cercetari Pietroasele: 10 Euro/pers. pentru 7 soiuri si 12 Euro/pers. pentru 10 soiuri
2. LaCerta: 29 lei/pers. pentru 3 soiuri si 49 lei/pers pentru 6 soiuri;
3. La butoaie: 15 lei/pers. pentru 3 soiuri


Crama Statiunii de cercetare Pietroasele.

Cramele LaCerta, in mijlocul viilor. Panorama superba!!
 http://www.lacertawinery.ro/

La pensiunea unde se doarme in butoi, Dana si Vasilica Rosca va asteapta sa degustati vinurile produse de ei.

Proprietate a vestitului oenolog Aurelia Visinescu, Domeniile Sahateni va propune o Feteasca Neagra de o calitate exceptionala

Singurul producator de vin ecologic din Buzau
Turistii pot asadar vizita cramele ce produc la nivel industrial si pot afla de la sursa care este procedura de vinificatie. In acelasi timp, ei pot merge la micii producatori pentru a afla care sunt tainele unui vin produs "in casa". Traseul turistic este marcat prin indicatoare.

ANTREC Buzau a realizat harta Drumului Cramelor precum si un ghid unde sunt prezentate cramele Buzaului si micii producatori . Acest ghid il puteti gasi  la pensiunile ANTREC din Buzau.

Drumul Cramelor se doreste a fi o prelungire a programului national Drumul Vinului (care din pacate nu includea si judetul Buzau) si totodata este complementar Drumului Podgorenilor realizat de ANTREC Vrancea.

Totodata, acest program nu este centrat doar pe promovarea turistica a zonei Buzaului, ci isi doreste sa fie parte componenta a eforturilor de reconversie socio-profesionala a tinerilor din localitatile cu potential viti-vinicol ale judetului. In acest sens, ANTREC Buzau a organizat diverse competitii pentru evaluarea calitatii vinurilor realizate de catre micii producatori, in cadrul unor evenimente precum Sarbatoarea Tamaioasei- Pietroasele sau Sarbatoarea Vinului de Breaza. De la an la an au fost prezenti din ce in ce mai multi producatori, motivandu-i si in acest fel sa aduca in zona legala obiectul activitatii lor.
Panorama Dealului Istrita ( Dealu Mare). Inima vestitei podgorii se afla aici, la Buzau.
Foto: Cristina Bunea