Judetul Buzau reprezinta o surpriza placuta pentru calatorul ajuns in aceste locuri, nu numai din punct de vedere al obiectivelor turistice unice, dar si datorita produselor traditionale si gastronomiei buzoiene specifice.
Babic, Carnati de Plescoi, Ceapa de apa, Covrigi de Buzau, Tuica de pruna, Vin de Dealu Mare (Dealul Istrita) |
Retetele prezentate mai jos reprezinta doar o mica parte din oferta gastronomica a judetului, de aceea invitam turistii sa ne treaca pragul, sa cunoasca oamenii de aici, povestile, traditiile, Buzaul fiind o destinatie care merita sa fie descoperita. Fie ca veti ajunge toamna la Carstovul Viilor, iarna in vremea colindelor si a cozonacilor, vara la bai sau primavara cand se culege leurda, Buzaul, veti vedea, este o experienta pe care fiecare trebuie sa o aiba macar o data in viata.
Babicul de Buzau:
Babicul este un preparat ce apartine sarbilor gradinari din municipiul Buzau.De fapt, ei nici nu sunt sarbi, ci neam de bulgari, dar asa a apucat lumea sa-i numeasca in targul nostru.
Iarna, sarbii gradinari de pe strazile Diminetii, Coloniilor, Decebal, Garlasi si Marghiloman taiau ca orice roman gospodar porcul. Numai ca sarbii gradinari faceau din el doar carne la untura, slaninuta si babic. Babicul asadar il pregateau iarna, dar il mancau abia la primavara, cand incepea lucrul la gradina, babicul fiind singurul produs care " tinea" pe caldura, pana vara tarziu.
Ciorba de babic:
Ingrediente: babic, slaninuta afumata, ceapa, morcovi, ardei capia, telina, cartofi, orez, zeama de varza, leustean, frunze de telina.
Preparare: se taie legumele marunt si se fierb.Intre timp, se trag la tigaie babicul si slaninuta. Dupa ce legumele s-au fiert pe jumatate, se adauga orezul. Se lasa la fiert si apoi se adauga babicul si slaninuta. Zeama de varza, fiarta separat, se adauga la ciorba. Se mai lasa 10 minute la foc si se pune verdeata.
Reteta originala a babicului de Buzau:
Ingrediente: carne de porc ( adaugi si vita doar daca vrei sa scurtezi timpul de uscare), ardei iute rosu tocat, bulion de ardei preparat dupa reteta sarbilor gradinari, sare, mat de vita. Pentru bulionul de ardei se folosesc numai ardei kapia care se lasa la "putrezit' intr-un sac vreme de o saptamana. Cand incepe sa se scurga zeama, se dau prin ciur si se obtine o pasta concentrata. Din cojile care raman, sarbii gradinari fac boia.
Preparare: carnea se toaca mare, se adauga toate ingredientele de mai sus, se framanata compozitia de mai multe ori, de-a lungul a 2 zile. Se umple matul de vita fara sa se lase goluri de aer. Se " calca" apoi cu sticla pentru aplatizare si pentru eliminare eventualelor goluri. Se lasa la zvantat si apoi se afuma.
Ingrediente: carne de oaie, usturoi, ardei iute rosu, cimbru, mat subtire de oaie.
Preparare: Dupa ce carnea de oaie este curatata de pe oase, intr-un ceaun se fierb oasele si cu zeama rezultata, calduta, se framanta carnea tocata, cu usturoi, cimbru si ardei iute tocat. Compozitia se lasa sa stea 1-2 ore, dupa care se face o ultima verificare a gustului si se decide daca se mai adauga condimente. Cu aceasta compozitie vor fi umplute matele de oaie. Carnatii vor fi apoi uscati si afumati, ei putand fi serviti atat cruzi, cat si prajiti.
Sarmale ca la Buzau:
In general, la Buzau se mananca mai picant, dupa cum ati observat din retetele anterioare. Un turist mucalit, ar trage asadar concluzia ca buzoienii sunt mai „iuti”, probabil.
Reteta sarmalelor pastreaza in mare parte ingredientele de baza regasite pe tot teritoriul Romaniei, numai ca buzoienii au adaugat ca ingredient bulionul de ardei de la sarbii gradinarii.
Ingrediente: carne tocata de porc ( se poate adauga si vita, pentru ca sarmalele sa fie mai putin grase), ceapa, orez, afumatura, foi de varza murata, sare piper, ardei iute, crengute de cimbru.
Preparare: se caleste ceapa taiata cubulete, se adauga si orezul. Toata compozitia se amesteca impreuna cu carnea tocata. Gospodinele umplu foile de varza, aranjeaza sarmalele in cratita pe straturi, punand din loc in loc afumatura, ardeiul iute si bulionul de ardei rosu. Se adauga apa si crengutele de cimbtu si se dau sarmalele la fiert.
Bulz pe jar, ca la Varlaam:
Zona etnografica Gura Teghii-Varlaam aduce in oferta turistica buzoiana nu numai bijuterii etnografice, dar si delicii culinare. Fiind deja atestata de catre specialisti ca zona prin care ciobanii coborau cu turmele spre campie pe vechiul Drum al Oilor, satele de la poalele Masivului Penteleu pot oricand concura cu cele din judetele Brasov sau Covasna la capitolul preparate specifice stanelor.
Ingrediente: malai, cas de oaie sfaramat, sare grunjoasa, ulei.
Preparare: se face o mamaliga vartoasa, din care gospodinele iau bucati fierbinti, adauga casul sfaramat si frecat cu sarea grunojoasa, apoi modeleaza compozitia sub forma unui cocolos pe care il pun pe jar.
Tocanita de ied ca la Chiojdu:
Ingrediente: un iedut, morcov, ceapa, telina, gulie, bulion de tomate, foi de dafin, boabe de ienibahar, cimbrisor.
Preparare: se portioneaza carnea, se caleste la foc mic, se adauga legumele taiate cuburi si se dau la fiert impreuna cu mirodeniile, intr-un ceaun pus la foc de lemne. Se serveste cu mamaliguta fierbinte.
Muraturi ca la Sarata Monteoru:
Izvoarele cu apa sarata din statiunea Sarata Monteoru sunt recunoscute prin prisma calitatilor curative in diferite afectiuni, insa locuitorii folosesc apa sarata si la pregatirea muraturilor toamna.
Ingrediente: patlagele verzi, conopida, morcovi, castraveti, pepenasi, mere, ardei „cornul caprei”, telina, prune, arpagic.
Preparare: se pregateste apa pentru muraturi intr-o solutie de 50% apa sarata natural si 50% apa potabila. Legumele se spala , se aseaza in butoi impreuna cu foi de dafin, boabe de piper si de mustar, crengute de marar si frunze de telina. Peste toate acestea se toarna fierbinte solutia pregatita dupa regula de mai sus.
Varzob ( pastrav in cetina de brad)
Ingrediente: pastrav prins de pe Basca Mare sau Basca Mica ce izvorasc din Penteleu, cetina de brad, nuiele de alun, sfoara. Preparare: se tine pastravul o zi intr-un bait, sa isi traga singur sare si arome, dupa care se afuma cu lemn de fag sau prun. Varzobul se realizeaza din crengute de brad, legate intre ele cu nuielusa de alun si sfoara, astfel incat sa ia forma unei cobze. Se serveste alaturi de un pahar de tuica de pruna.
Harta produselor traditionale ale Buzaului |