30.07.2011

Traditiile de nunta buzoiene promovate la New York

In urma lansarii produsului turistic rural „Nunta de la Buzau”, revista BRIDES Magazine din New York si-a manifestat interesul de a include tara noastra in cadrul cercetarii asupra obiceiurilor si traditiilor specifice nuntilor la nivel mondial. Astfel, Buzau starneste interesul americanilor pentru tara noastra, revista BRIDES dorind sa promoveze in randul cititorilor sai obiceiul ruperii turtei miresei de catre nasa.

In satele Buzaului, nunta taraneasca a fost si ramane un eveniment deosebit, ale carui obiceiuri populare merita sa fie pastrate si transmise generatiilor viitoare, dar si  cunoscute la nivel national si international, prin factorul de promovare cel mai rapid, turismul. Obiceiurile de nunta, asupra carora s-au oprit cei mai de seama etnografi si folcloristi romani, aduc in fata privitorului diferite momente de manifestare artistica traditionala: ritualurile, muzica, dansul, specialistii declarand nunta taraneasca cea mai complexa manifestare artistica din cultura populara traditionala. 
Identificand necesitatea unui astfel de produs turistic, dezvoltat deja in judete precum Sibiu, Harghita sau Cluj, ANTREC Buzau va imbogati in viitor oferta turistica buzoiana cu prezentarea in pachetele turistice a nuntii traditionale romanesti si a principalelor  momente ce se regasesc in desfasurarea acestui eveniment unic :
1. Petitul miresei (parintii mirelui impreuna cu acesta si cu vorniceii merg la casa miresei pentru a cere binecuvantarea viitorilor socrii mici, urmand ca vorniceii sa anunte in tot satul si sa invite rudele si vecinii la nunta)
2. Barbieritul mirelui (nunta incepe de la casa mirelui, unde acesta este pregatit pentru eveniment; se interpreteaza melodia specifica acestui moment, Pusei briciul sa ma raz)

3. Impodobitul bradului ( bradul reprezinta simbolul idealului masculin, existand expresii ca : inalt ca bradul,verde ca bradul, ai nostrii ca brazii; bradul va fi impodobit cu mere, simboluri de altfel ale frumusetii feminine: obrajii ca merele )

4. Gatitul miresei ( se ajunge acasa la mireasa unde aceasta este gatita de nasa in fata oglinzii; se interpreteaza Cantecul Miresei, cantec de despartire a fetei de familie si casa copilariei; nuntasii primesc in dar stergare traditionale)

5. Petrecerea propriu-zisa: este prezentata o suita de cantece si dansuri specifice nuntii, moment in care turistii sunt invitati sa intre in joc
6. Dezvelitul miresei (mireasa este impodobita cu o marama, din acest moment intrand in randul femeilor)
Pe tot parcursul celor 30 de minute, turistii pot viziona si invata dansuri specifice, precum: Hora, Sarba, Fedelesul, Braul, Nuneasca, Perinita si pot degusta preparate specifice.