30.07.2011

Buzaul poate face parte in cativa ani din Reteaua UNESCO a Geoparcurilor

Primii pasi au fost facuti, in sensul ca, incepand cu 2007 Consiliul Judetean Buzau a inteles avantajele crearii unui geoparc si, în parteneriat cu Universitatea din Bucureşti, instituţii locale şi naţionale au demarat procesul de creare a “Geoparcului Ţinutul Buzăului”, adaptând recomandările UNESCO la condiţiile locale. Incepe, asadar procedura prin care Buzaul sa-si poată depune candidatura pentru a fi acceptat în Reţeaua UNESCO a Geoparcurilor şi în Reţeaua Europeană a Geoparcurilor.

Avantajele unui Geoparc UNESCO :
- cooperarea internationala în domeniul conservării patrimoniului natural şi cultural şi al dezvoltării geo - ştiinţelor;
- susţinerea dezvoltării a noi tipuri de calificări şi crearea de noi locuri de muncă;
- parteneriate în programele de educaţie şi de conştientizare publică;
- dezvoltarea şi promovarea pachetelor de geoturism, turism cultural, turism rural si ecoturism;


În 2010, Reteaua (UNESCO) Globala a Geoparcurilor a acceptat candidaturile a 11 geoparcuri, dintre care doar 5 geoparcuri sunt din Europa. Oficialii retelei au subliniat inca odata conditia admiterii doar a candidaturilor pentru zonele cu patrimoniu geologic exceptional din punct de vedere stiintific, educational si păstrător de autenticitate.
Geoparcul Ţinutul Buzăului este un teritoriu bine definit, cu o suprafaţă de 135.000 ha şi cuprinde teritoriile comunelor: Beceni, Berca, Bisoca, Bozioru, Brăeşti, Căneşti, Chiliile, Colţi, Cozieni, Lopătari, Mânzăleşti, Odăile, Pănătău, Pârscov, Săruleşti, Scorţoasa, Valea – Salciei, Vintilă – Vodă .

Muzeul Chihlimbarului- Colti
Conform expertilor din Reteaua Europeana a Geoparcurilor, pentru eficienta acestui proiect, Consiliul Judetean Buzau ar trebui sa ia in calcul:
Vulcanii Noroiosi
Conditiile ca Geoparcul Tinutul Buzaului sa mearga mai departe sunt ca oficialii locali sa dovedeasca faptul ca exista interes pentru pregatirea geoparcului la aderarea in retea si sa isi dovedeasca intentia de a crea structuri de management dedicate, pentru a permite dezvoltare durabilă semnificativă, în principal prin turism. (ANTREC Buzau)
- crearea unui centru de vizitare cu rol de nod administrativ al geoparcului
- initierea unui sistem de trasee si puncte amenajate turistic
- dezvoltarea unui set de activităti si programe pentru turisti, localnici si scoli.
Cu putin interes, se poate obtine o recunoastere rapidă a teritoriului Tinutul Buzăului în Reteaua Europeana, crearea unui brand turistic puternic si o crestere a veniturilor locale pe baza activitătilor asociate cu turismul.