10.04.2012

Gruiul Darii si Pietroasele sau dacii si romanii la Buzau

Zona Buzaului abunda in vestigii dacice, insa Carlomanesti si Gruiul Darii reprezinta situri arheologice de mare valoare pentru descoperirile de aici.
Panorama dealului Istrita, cu ostile de butuci de vie la picioare. Foto: Cristina Bunea
De ce sat dacic sus la Gruiul Darii si castru roman, jos la baza dealului Istrita?
Intr-un interviu acordat revistei Lumea Misterelor in 2011, dl.Valeriu Sârbu, doctor în ştiinţe istorice, cercetător ştiinţific la Institutul de Arheologie „Vasile Pîrvan“din Bucureşti explica valoarea exceptionala a
descoperirilor din secolul I d.Hr de la Gruiul Darii, com. Pietroasele, cînd aici a fost zonă sacră.

Traditii buzoiene si retete de Pasti

Sarbatoarea Pastelui este intr-adevar o ocazie de regasire a spiritualitatii pierdute in tumultul vietii cotidiene, a familiei pe care de multe ori o lasam pe la coada listei de prioritati dar, de ce sa nu fim sinceri, este si ocazia de a ne rasfata savurand preparate delicioase pregatite de oameni dragi.
Cu gandul la aroma borsului de miel si a pascai, iata cateva retete asa cum le face mama, la Buzau...

09.04.2012

E sarbatoare in Varlaam- Intarcatul mieilor!

Pe 13 mai 2012, incepand cu orele 12:00, Pensiunea Varlaam si  Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural-ANTREC Buzau organizeaza a cincea editie a evenimentului “ Inţărcatul mieilor” . Daca doriti sa intrati in atmosfera evenimentului, vizionati Intarcatul mielor 2011 sau Intarcatul mieilor 2009

Cum vopsesti ouale de Pasti in culori naturale

Odinioara, gospodinele din Buzau nu aveau nevoie de coloranti chimici pentru vopsirea oualor de Paste, ci foloseau plante din gradina pentru a obtine rosu, galben, verde sau albastru, utilizand aproape aceleasi tehnici ca si la vopsirea lanii. Ele fierbeau frunzele, florile, coaja sau tulpina plantelor impreuna cu ouale. 

Plante de leac

 Cand ajungeti la tara si va plimbati prin faneata sau mergeti prin padure sau dati o raita prin gradina bunicii, incercati sa deosebiti plantele de leac folosite de mii de ani in traditia populara. Si uite asa, simple incursiuni in timpurile pierdute va vor ajuta sa redescoperiti timpul prezent. Si de ce nu, unele dintre ele, va pot influenta chiar viitorul !!

08.04.2012

Tabere de mestesuguri populare pentru copii

Va prezentam o oferta inedita pentru petrecerea vacantelor la Sarata Monteoru, Chiojdu sau Varlaam :

Harti si ghiduri ale Buzaului

Cei care doresc sa exploreze Buzaul si nu gasesc in librarii harti, ghiduri sau albume, le pot downloada de pe http://www.tinutulbuzaului.ro/category/ghiduri-harti/

Daca alegeti sa va cazati la pensiunile din reteaua ANTREC Buzau, gazdele vor fi bucuroase sa vi le puna la dispozitie: http://www.tinutulbuzaului.ro/category/cazare/

Pana atunci, va punem si noi la dispozitie alte 2 harti:
Harta ECO a Buzaului. Copyright: ANTREC Buzau

Harta produselor traditionale din Buzau. Copyright: ANTREC Buzau

Cu bicicleta prin Muntii Buzaului

In 2011, jurnalistul Kevin Rushby (The Guardian, UK) viziteaza Romania si este impresionat indeosebi de Muntii Buzaului. Alaturi de Mircea Crisbasanu (Cycling Romania) porneste intr-un tur cu bicicleta, plecand de la Berca, trecand pe la Vulcanii Noroiosi, ajungand la Colti si asezarile rupestre (Alunis) si mai departe la Lopatari si Focurile Vii.

Drumul Cramelor, sau cum sa cunosti Buzaul mergand din crama in crama

Drumul Cramelor este un produs turistic lansat de ANTREC Buzau in 2008, prin care turistii care viziteaza judetul au posibilitatea de a degusta vinurile buzoiene si de a se initia in tainele degustarii si aprecierii unui vin de calitate.


Harta atractiilor turistice din Buzau

Cei care aleg Buzaul ca destinatie de vacanta, isi pot face o idee despre bogatia atractiilor turistice din aceasta zona. Pentru mai multe detalii, puteti accesa http://www.tinutulbuzaului.ro/

Realizare harta: Dan Palcu, MZC Consulting
Copyright: ANTREC Buzau


Tehnica incondeierii oualor, ca la Buzau

La Buzau, ouale se vopsesc in general in culoarea rosie, ouale incondeiate fiind realizate traditional doar in culorile alb si rosu, fiind reprezentate motive agrare sau religioase. In satele de munte, gospodinele vopsesc ouale si in culori naturale, folosind foi de ceapa, sfecla rosie sau frunze de nuc.

Obiceiuri de Sfintele Pasti

In Saptamana Patimilor, incepand de marti, gospodinele pregatesc ouale de Pasti. Mai intai ouale se aleg, cautandu-se de banuti. Cele care au banut se pastreaza pentru prasila, iar celelalte vor fi inrosite.
Inainte de a merge la Inviere, crestinii obisnuiesc sa se spele intr-un lighean in care se afla oua si banuti, oul rosu semnificand sanatatea, iar banutul- bogatia, belsugul. Intorsi de la biserica, membrii familiei se aseaza la masa, gustand mai intai din ouale si pasca sfintite.