Odinioara, gospodinele din Buzau nu
aveau nevoie de coloranti chimici pentru vopsirea oualor de Paste, ci foloseau plante
din gradina pentru a obtine rosu, galben, verde sau albastru, utilizand aproape
aceleasi tehnici ca si la vopsirea lanii. Ele fierbeau frunzele, florile, coaja
sau tulpina plantelor impreuna cu ouale.
Plante si culori:
Rosu deschis: coaja de ceapa rosie, sfecla proaspata
Galben: coaja de ceapa alba, flori de galbenele
Verde: frunze de spanac
Albastru: frunze de varza rosie
Cafeniu-roscat: frunze de nuc
Rosu deschis: coaja de ceapa rosie, sfecla proaspata
Galben: coaja de ceapa alba, flori de galbenele
Verde: frunze de spanac
Albastru: frunze de varza rosie
Cafeniu-roscat: frunze de nuc
Tanti Victoria din Varlaam iti spune cum: Intotdeauna alegi pentru
vopsit ouale cu coaja alba. Cureti bine de grasime coaja oualor, dupa care le
fierbi la foc mic 5 minute. Mai apoi, le treci calde, în soluţia colorată,
adaugi o lingura de otet si le fierbi până când se prinde bine pe ele culoarea.
După aceea le scoti cu o lingura de lemn, le pui pe un servet si le lasi la
zvantat. Când s-au uscat, dar încă mai sunt calde, ouăle vopsite le ungi cu
ulei sau cu slanina, pentru luciu.