09.04.2012

Cum vopsesti ouale de Pasti in culori naturale

Odinioara, gospodinele din Buzau nu aveau nevoie de coloranti chimici pentru vopsirea oualor de Paste, ci foloseau plante din gradina pentru a obtine rosu, galben, verde sau albastru, utilizand aproape aceleasi tehnici ca si la vopsirea lanii. Ele fierbeau frunzele, florile, coaja sau tulpina plantelor impreuna cu ouale. 

Plante si culori:
Rosu deschis: coaja de ceapa rosie, sfecla proaspata
Galben: coaja de ceapa alba, flori de galbenele
Verde: frunze de spanac
Albastru: frunze de varza rosie
Cafeniu-roscat: frunze de nuc

 Tanti Victoria din Varlaam iti spune cum: Intotdeauna alegi pentru vopsit ouale cu coaja alba. Cureti bine de grasime coaja oualor, dupa care le fierbi la foc mic 5 minute. Mai apoi, le treci calde, în soluţia colorată, adaugi o lingura de otet si le fierbi până când se prinde bine pe ele culoarea. După aceea le scoti cu o lingura de lemn, le pui pe un servet si le lasi la zvantat. Când s-au uscat, dar încă mai sunt calde, ouăle vopsite le ungi cu ulei sau cu slanina, pentru luciu.