La Buzau, ouale se vopsesc in general in culoarea rosie, ouale incondeiate fiind realizate traditional doar in culorile alb si rosu, fiind reprezentate motive agrare sau religioase. In satele de munte, gospodinele vopsesc ouale si in culori naturale, folosind foi de ceapa, sfecla rosie sau frunze de nuc.
Mesterul popular Ioana Matei iti spune cum:
Pasul 1. Se degresează ouăle cu apa si otet, se fierb si se lasă la răcit.
Pasul 1. Se degresează ouăle cu apa si otet, se fierb si se lasă la răcit.
Pasul 2.Se scriu cu ceară, cu ajutorul condeiului. Ceara de albine se topeşte într-o cutie pe aragaz.
In tabara la Monteoru, copiii au invatat sa incondeieze oua de la Ioana. Pare simplu, nu-i asa?! |
Pasul 3. Se scufundă în vopsea, se dă ceara jos la o lumânare sau la aragaz. Celor pline li se da luciu cu grăsime, cele goale se pot lacui.
Dupa ce ouale sunt "scrise", le asteapta baia in vopsea calduta, obtinuta din sfecla rosie. |
Ultima etapa: stergem ceara la flacara unei lumanari. Gata! |
Motivele specifice Buzaului: calea rătăcita, rădaşca, fraul calului, frunza de stejar, foaia capşunii, fierul plugului, pieptănul, firul înnodat, racul, coltul mistretului, floarea Pastelui, cercelusul, coada randunicii, spicul de grau sau motive religioase( crucea, cununa de spini, pocalul) .
Oua incondeiate, dar si oua brodate. Mester popular: Ioana Matei |
Turistii iubitori de etnografie, pot cumpara oua incondeiate fie de la pensiunile din Buzau, fie direct de la Ioana Matei, mester popular de la Vintila Voda. Ioana încondeiază de 45 de ani, fiind invitata la numeroase evenimente turistice si folcorice, precum: Festivalul de Artă Populară “Lada cu Zestre”- Piatra Neamt,Târgul mesterilor populari de la Iasi; Evenimente ANTREC in judetul Buzău ( Zilele Monteorului, Intarcatul mieilor- Varlaam, Parada Gospodarilor- Sapoca, Drumul Muntelui- Chiojdu, Casuta cu pridvor- Sarbatoarea pensiunilor buzoiene, Sarata Monteoru); Simpozionul judetean „Adela Petre”;Germania, Simpozionul “Lumea fragilă a sfintilor”.