10.04.2012

Traditii buzoiene si retete de Pasti

Sarbatoarea Pastelui este intr-adevar o ocazie de regasire a spiritualitatii pierdute in tumultul vietii cotidiene, a familiei pe care de multe ori o lasam pe la coada listei de prioritati dar, de ce sa nu fim sinceri, este si ocazia de a ne rasfata savurand preparate delicioase pregatite de oameni dragi.
Cu gandul la aroma borsului de miel si a pascai, iata cateva retete asa cum le face mama, la Buzau...
PASCA
Ingrediente pentru aluat: 500g faina, 1 cub de drojdie, 100g zahar, 275ml lapte, 100g unt, 2 galbenusuri, un praf de sare, coaja rasa de lamaie, esenta de rom.
Ingrediente pentru umplutura: 500g branza proaspata de vaci, 6 oua, 250g zahar, esenta de vanilie, stafide, coaja rasa de lamaie
Preparare: Laptele se incalzeste, se dizolva zaharul si se adauga esenta de rom. Se cerne faina, iar in mijlocul ei se face un gol in care se pregateste maiaua din drojdie, amestecata cu putina faina si lapte caldut. Se lasa la dospit 15 min. Amesteci in acest timp galbenusurile cu sarea si coaja de lamaie si se adauga la maiaua deja crescuta, impreuna cu restul de lapte si untul topit. Se framanta usor aluatul si se lasa la dospit pana se dubleaza in volum.
Pentru umplutura, se amesteca toate ingredientele.
Cand aluatul este gata, tapetam o tava cu hartie de copt, intindem aluatul cu un sucitor si il punem in tava, lasand marginile sa cada in afara acesteia. Adaugam umplutura si rulam marginile spre interiorul tavii. Daca ati mai pastrat putin aluat, puteti sa modelati o cruce sau o impletitura pe mijloc.
Sfat: este bine sa incalziti in prealabil cuptorul, iar ca sa fiti siguri ca se va coace aluatul, introduceti-l 10min la cuptor inainte de a turna umplutura.

DROB DE MIEL:
Ingrediente: maruntaie de miel, un prapur, 3 legaturi de ceapa verde, 3 legaturi de marar, 2 legaturi de patrunjel, 3 oua, ulei, sare, piper.
Preparare: Se fierb maruntaiele si apoi se toaca marunt. Se amesteca cu ceapa si verdeata tocata, se incorporeaza ouale. Se unge cu ulei o forma de chec (inclusiv peretii laterali) , se pune prapurul astfel incat maginile sa iasa in afara formei si se toarna compozitia.Se pliaza frumos marginile prapurului peste compozitie, se unge cu ulei deasupra si se baga la cuptor cam 30-40 min.

Drob in crusta de aluat. Pentru iubitorii drobului, puteti inlocui prapurul cu aluat de foitaj.

 


BORS DE MIEL:
Ingrediente: coaste de miel, cap de miel si alte bucati pe care nu le folositi pentru friptura (spata), 4 legaturi de ceapa verde, 2 morcovi, 1 lingura de orez, 1 litru bors, 2 legaturi de leustean.
Preparare: Se pun bucatile de miel la fiert in apa cu sare. Se spumuieste, se adauga ceapa si morcovul tocate marunt. Cand carnea este aproape fiarta, se adauga borsul clocotit separat si orezul. Se mai lasa sa dea in 2-3 clocote impreuna. Se adauga leusteanul tocat si se da deoparte.





FRIPTURA DE MIEL CU VIN DE BUZAU
Ingrediente: pulpa de miel, ulei, boia, sare, piper, usturoi verde, pasta de tomate sau bulion de ardei tras putin la tigaie, 1 pahar de Feteasca Regala sau Tamaioasa de Pietroasele, marar.

Preparare: Se portioneaza pulpa de miel si se introduce la cuptor cu putin ulei si apa. Cand carnea este pe jumatate gata, se adauga pasta de tomate dizolvata in apa ( sau bulionul de ardei). Cu 15 minute inainte de a scoate preparatul se adauga vinul si usturoiul verde. Se orneaza cu marar proaspat tocat.